חיפוש
 
לדף הבית >>     אירית אלישר משפטי משפחתי >>

איך מתבצעות הוראות לגבי קטינים בצוואה

 

כותבת המאמר הינה עו”ד אירית אלישר מנוף איילון, מומחית לדיני משפחה, גישור וצוואות. האם ניתן לקבוע בצוואה הוראות לגבי קטינים?איך תגנו על היקרים לכם מכל? על כך ועוד בטור הבא...

 

צוואה אינה רק מסמך שעוסק בחלוקת רכוש. עבור הורים לילדים קטינים (מתחת לגיל 18), היא כלי קריטי המאפשר להם להביע את רצונם לגבי הדאגה לילדיהם במקרה ששני ההורים, חלילה, ילכו לעולמם.

מהן ההוראות העיקריות שניתן לקבוע בצוואה לגבי קטינים?

מינוי אפוטרופוס (Guardian) לילדים:

החשיבות העליונה: זוהי ההוראה המשמעותית ביותר. בצוואה, ההורים יכולים לקבוע מי לדעתם ראוי לשמש כאפוטרופוס לילדיהם הקטינים במקרה של פטירת שני ההורים (או הורה יחיד/ה). מינוי אפוטרופוס זה כולל אחריות על גידול הילדים, חינוכם, רווחתם וניהול ענייניהם הכספיים.
שיקול דעת בית המשפט: חשוב לזכור כי בית המשפט לענייני משפחה הוא הגורם המוסמך לאשר את מינוי האפוטרופוס. עם זאת, החוק קובע כי בית המשפט יתחשב ככל האפשר ברצונו של המוריש כפי שבא לידי ביטוי בצוואתו, אלא אם כן מצא טעמים מיוחדים שלא לעשות כן (למשל, אם המועמד אינו כשיר, או שהמינוי אינו לטובת הילד). רצון ההורים בצוואה מהווה אינדיקציה חזקה ביותר לבית המשפט.

מינוי חלופי: מומלץ למנות בצוואה גם אפוטרופוס חלופי, למקרה שהמועמד הראשון אינו יכול או אינו רוצה לשמש בתפקיד.

הוראות לניהול כספי הירושה של הקטינים:
הגנה על הכספים: במקום שהכספים יועברו אוטומטית לידי האפוטרופוס הכללי או ינוהלו על ידי מישהו שאינו מוכר, ניתן לקבוע בצוואה הוראות מפורטות לגבי ניהול הירושה של הקטינים.
נאמנות (Trust): ניתן להקים בצוואה "נאמנות" (Trust), ולמנות נאמן (Trustee) שיהיה אחראי על ניהול כספי הירושה של הקטינים, בנפרד ממינוי האפוטרופוס על גופם. זה מאפשר הפרדה בין האחריות הכלכלית לאחריות ההורית, ומעניק שכבת הגנה נוספת.
תנאים לשימוש בכספים: ניתן לקבוע תנאים מפורטים לגבי אופן השימוש בכספים (לדוגמה, לכסות הוצאות חינוך, טיפול רפואי, חוגים, או מגורים), ומתי הקטינים יקבלו שליטה מלאה על הכספים (לרוב בגיל מבוגר יותר מ-18, למשל 21 או 25).
השקעות: ניתן לתת הנחיות לנאמן כיצד להשקיע את הכספים.

הוראות חינוכיות וערכיות:

חינוך וערכים: למרות שאין להן תוקף משפטי מחייב כמו מינוי אפוטרופוס, הורים יכולים להביע בצוואה את רצונם לגבי אופי החינוך שהם רוצים שילדיהם יקבלו (למשל, חינוך דתי, חילוני, מוסד חינוכי מסוים), וכן להביע ערכים ותקוות לעתידם. הוראות אלו יכולות לשמש קווים מנחים לאפוטרופוס הנבחר.
קשר עם בני משפחה אחרים: ניתן להביע רצון לשמירת קשר עם בני משפחה מסוימים (סבים, דודים) גם לאחר הפטירה.


למה זה חשוב כל כך?

שקט נפשי להורים: הידיעה כי דאגתם לילדים מטופלת במסמך משפטי מחייב, נותנת להורים שקט נפשי משמעותי.
מניעת מאבקים משפטיים: ללא הוראות ברורות בצוואה, קרובי משפחה (סבים, דודים) עלולים להתמודד בבית המשפט על הזכות לשמש כאפוטרופוס, מה שעלול ליצור מאבקים ארוכים, יקרים ומזיקים לילדים.
הבטחת טובת הילד: הצוואה מאפשרת להורים, שהם המכירים הטובים ביותר את ילדיהם ואת צרכיהם, לקבוע מי האדם המועדף עליהם לדאוג לילדים, וכיצד לנהל את כספי הירושה לטובתם המקסימלית.
הימנעות מ"ברירת מחדל" של בית המשפט: בהיעדר רצון מפורש של ההורים, בית המשפט יצטרך לקבל החלטה על סמך נתונים שיעלו בפניו, דבר שעלול להיות פחות אופטימלי ופחות מותאם לילדים.


לכן, עבור כל הורה לילדים קטינים, עריכת צוואה הכוללת הוראות לגבי מינוי אפוטרופוס וניהול נכסי הקטינים היא צעד חיוני ואחראי. מומלץ לעשות זאת בליווי עורך דין המתמחה בדיני ירושה, על מנת להבטיח שהצוואה תהיה תקינה, ברורה ותשקף באופן מדויק את רצון ההורים.

יש לכם עוד שאלות לאירית אלישר? כנסו!

הטל’ שלי:050-9790482    המיניסייט

דברו איתנו ב whatsapp   
רוצים עוד פרטים? כנסו!

 

רוצה לצ'וטט?
 
 
 
 
למה  mcity

למה mcity

יולי לב מתראיין בערוץ 13

יולי לב מתראיין בערוץ 13

 
 

זכויות הפציינט בעת רשלנות רפואית

תושב העיר פונה לעו”ד ניסן מנו, מנהל פורום בתחום רשלנות רפואית ונזקי גוף, בשאלה:”ניסן שלום. הייתי בטרם בגין כאבים חזקים באוזן ובלסת. נאמר לי שיש לי דלקת באוזן. לאחר מכן התגלה שבכלל זה נובע מעומס על הצוואר שהשליך על הלסת ויצר שם מעין דלקת וטופלתי בפיזיותרפיה. האם זה נחשב לרשלנות מצד הרופא שבדק אותי בטרם והביא לי טיפות אנטיביוטיות לאוזן שבכלל לא היה בהן צורך. במידה וכן מה עושים, זה קרה לפני מס` חודשים”. לתשובת המומחה- כנסו...

מהו סעיף 26 לחוק הירושה ולמה חשוב להכירו

 

צוואה היא האמצעי המשפטי הטוב ביותר מבחינתו של אדם להורות כיצד הוא מעוניין לחלק את רכושו עם הליכתו לבית עולמו. מדובר במסמך משפטי מחייב המבוסס על כיבוד רצון המת המהווה לדברי כבוד הנשיא בדימוס, אהרון ברק, ”חלק מתרבותנו הכללית והמשפטית” וכן ”עיקרון ידוע של המשפט העברי לפיו מצווה לקיים את דבר המת”. להמשך קריאת המאמר של עו”ד גילה עיני, מומחית לדיני משפחה, גישור ועוד, כנסו...

החלקה באולם אירועים- מי ישלם פיצויים?

 

תושבת העיר פונה לעו”ד ניסן מנו, מנהל פורום בתחום רשלנות רפואית ונזקי גוף, בשאלה: ”שלום רב, הייתי בחתונה של חברתי הטובה והחלקתי בשירותים בגלל שהרצפה הייתה רטובה. עקב כך שברתי את הרגל. האם במצב כזה ניתן לתבוע ואיך מתנהל התהליך, תודה”. לתשובת המומחה- כנסו

 
 

 

 

כל מה שקורה בעיר באנר הדר
ברקי יש לי שאלה

 

מדורים