חיפוש
 
לדף הבית >>     בית המשפט >>

כיצד תקבלי מזונות אישה

 

על פי רוב, התפיסה הרווחת היא כי בנסיבות מסויימות, עדיף לאישה שמזונותיה יידונו בבית המשפט לענייני משפחה. אולם, המציאות מורכבת יותר וגם אם נקבע כי מזונות האישה ייפסקו בבית הדין הרבני, ייעוץ משפטי נכון יוכל בהחלט להוביל לתוצאה ראויה

 

על פי הדין האישי בישראל, בעל חייב בתשלום מזונות לאשתו מתוקף חיי הנישואין. הכלל המרכזי בעניין זה הוא כי האישה ”עולה עמו ואינה יורדת עמו”. קרי, הבעל מחויב לשאת במזונותיה של אשתו לפי רמת החיים לה היא הורגלה במהלך החיים המשותפים, גם אם רמת החיים השתפרה במידה ניכרת במרוצת השנים.

מזונות אישה הוא חיוב אשר נועד לספק לאישה את מלוא צרכיה לרבות אחזקת רכב, ביגוד, הנעלה, תרבות, בילוי, איפור, קוסמטיקה, צרכים רפואיים ועוד. במסגרת חובתו של הבעל בתשלום מזונות אישה, האחרון מחויב גם לספק לאשתו קורת גג ואף לשאת בהוצאות שונות עבור מקום המגורים. 

חשוב להדגיש, הסמכות המשפטית לדון במזונות אישה היא סמכות מקבילה הנתונה הן לבית הדין הרבני והן לבית המשפט לענייני משפחה. בעניין זה, יש להכיר את מושג ”מרוץ הסמכויות”. היות וסמכותן של הערכאות מקבילה, הצד שיגיש את תביעתו ראשון יוכל לקבוע באיזו ערכאה יידונו מזונות האישה. קרי, אם הבעל יגיש לבית הדין הרבני תביעת גירושין הכרוכה בה גם תביעה למזונות אישה, הסמכות לדון בנושא תינתן לבית הדין הרבני. במידה והאישה תקדים להגיש לפני הבעל תביעת מזונות אישה בבית המשפט לענייני משפחה, הסמכות תקבע בהתאם.

על פי רוב, התפיסה הרווחת היא כי בנסיבות מסויימות, עדיף לאישה שמזונותיה יידונו בבית המשפט לענייני משפחה. אולם, המציאות מורכבת יותר וגם אם נקבע כי מזונות האישה ייפסקו בבית הדין הרבני, ייעוץ משפטי נכון יוכל בהחלט להוביל לתוצאה ראויה. לעיתים, ניתן אפילו לשנות את הסמכות המשפטית ולהעביר את הדיון לבית המשפט לענייני משפחה. למשל, על ידי טענות לגבי ”כריכה שלא כדין”.   

מדוע משולמים מזונות אישה?

מזונות אישה הם חובה אשר מוטלת על הבעל רק בזמן הנישואין (כאשר לאחר הגירושין פוקעת הזכות למזונות). על פי רוב, תביעה לתשלום מזונות אישה נוגעת לפרק הזמן שבין הקרע לבין מתן הגט. קרי, היות והליכי גירושין יכולים להימשך זמן רב, מזונות אישה נועדו להבטיח כי הבעל ימשיך לפרנס את אשתו גם כאשר הפרידה באופק. יש לכך כמה סיבות כגון:

•1.       מניעת מצב שבו האישה מצויה במצוקה כלכלית בהעדר פרנסה בין מועד הקרע לקבלת הגט.

•2.       התמודדות עם פערים כלכליים משמעותיים בין בני זוג העלולים לגרור וויתורים לא הוגנים מצד האישה בהליך הגירושין.

•3.       שמירה על יציבות התא המשפחתי גם במהלך המשבר, ובעיקר כאשר לבני הזוג ילדים משותפים הנמצאים בחזקת האישה.

חשוב להדגיש כי בניגוד למזונות ילדים, אשר משולמים ב-99% מהמקרים, פעמים רבות ניתן לבטל החובה לתשלום מזונות אישה. זאת, למשל כאשר לאישה יש פרנסה משלה המספקת לה את מזונותיה. כעת, הבה נבחן בקצרה מהן האפשרויות אשר עומדות על הפרק מבחינת האישה בתביעת מזונות, וכיצד הבעל יכול להתנגד לכך. שימו לב, המקרים השונים רבים ומגוונים וקצרה היריעה במאמר זה מלפרט את כולם. אי לכך, נדגיש מספר נושאים מרכזיים. לכל שאלה ספציפית, בשל מורכבות הנושא, מומלץ לפנות לקבלת ייעוץ משפטי מקצועי (ויפה שעה אחת קודם). 

האם ניתן לתבוע מזונות אישה זמניים?

נשים אשר זקוקות למזונות מבעליהן טרם קבלת הגט יכולות להגיש עוד לפני הדיון בקשה לפסיקת מזונות זמניים. היינו, בקשה לפסוק מזונות זמניים טרם בירור תביעת המזונות.   

האם גם אישה שמשתכרת בעצמה זכאית למזונות?

בעל אשר מוגשת כנגדו תביעה לתשלום מזונות אישה יכול לטעון כי התובעת עובדת למחייתה ואיננה זקוקה לו לשם פרנסתה. בעשותו כן, הבעל אומר לאשתו ”צאי מעשה ידייך תחת מזונותייך”. כלומר, פרנסתך והכנסתך הן המזונות להם את זקוקה. לא אחת, בתי המשפט מקבלים טענה זו ופוטרים את הבעל מהתשלום. אולם, כל מקרה נבחן לגופו וחשוב לציין כי גם כאשר יש לאישה הכנסה משל עצמה, בית המשפט איננו מתעלם משיעור ההכנסה לעומת רמת החיים. כמו כן, אם הבעל מסרב לתת את הגט, ייתכן וייפסקו לאישה מזונות ככלי להפעלת לחץ לקבלת הגט (עיקרון ”מעוכבת מחמתו”). על פי פסיקת בית המשפט העליון, בחינת הכנסותיה של האישה יכולה להיות גם על בסיס ”פוטנציאל השתכרות” ולא רק לפי ”השתכרות בפועל”.  

האם אישה זכאית למזונות גם אם היא איננה גרה עם בעלה?

הכלל ”היבש” קובע כי אישה שאיננה גרה עם בעלה לא זכאית למזונות ממנו. אולם, מדובר כמובן בכלל ולו חריגים רבים. לדוגמה, אישה אשר אינה גרה עם בעלה זכאית למזונות במידה והבעל עזב את הבית מרצונו, אם היא נאלצה לעזוב את הבית מחמת התנהגות הבעל וכדומה. במקרים אלה, יש לבחון היטב מהי הסיבה אשר מאחורי העדר המגורים המשותפים והאם יש בה כדי לפגוע בזכותה של האישה למזונותיה מבעלה.  

האם גם ידועה בציבור זכאית למזונות אישה?

זוגות ידועים בציבור אינם נשואים ועל כן הידועה בציבור לא זכאית למזונות אישה מכוח הדין האישי. אולם, ברור אפוא כי בדומה לזוגות נשואים, גם במערכת יחסים של ידועים בציבור ייתכן ובן זוג אחד פיתח תלות כלכלית משמעותית בבן זוגו. לכן, בשורה של פסקי דין אשר התקבלו בעניין זה בבית המשפט העליון, ומנחים כיום גם את בתי המשפט לענייני משפחה, נקבע כי ניתן לפסוק לידועה בציבור מזונות אזרחיים. מדובר למעשה במזונות משקמים אשר מבוססים על עיקרון תום הלב ועיקרון ההסתמכות (האישה הידועה בציבור, כמו האישה הנשואה, מסתמכת על דאגתו של בן זוגה לפרנסתה ולכלכלתה). לא אחת, הפתרון למזונות ידועה בציבור טמון בעריכת הסכם בין הצדדים.  

מה לגבי נישואין אזרחיים?

זוגות רבים בישראל נישאים בנישואין אזרחיים (למשל נישואי פרגוואי, נישואי קפריסין וכו’). עד לאחרונה, נשים שנישאו בנישואין אזרחיים לא היו זכאיות למזונות אישה שכן לא חל עליהן דין תורה. המגמה משתנה וכיום הפסיקה מכירה גם בזכותה של אישה בנישואין אזרחיים למזונות. זאת, מכוח חוק החוזים וגם ללא התחקות אחר הסטאטוס של בני הזוג. יצוין כי כאשר בני הזוג נישאו בנישואין אזרחיים בלית ברירה (כהן וגרושה, דתות שונות וכו’), הפסיקה אף גמישה עוד יותר ומזונות אישה מעוגנים במקרים אלה בחוק לתיקון דיני משפחה.

לסיכום

מזונות אישה הם זכות חשובה ומהותית בהליכי גירושין. כמו כן, בשנים האחרונות, הפסיקה התרחבה משמעותית וגם נשים אשר לא נישאו לבעליהן כדת משה וישראל זכאיות למזונות מבני זוגם. מנגד, בתי המשפט אינם מתעלמים מהמצב הפיננסי של האישה ויכולותיה הכלכליות. בדומה לכל סוגיה בדיני משפחה, ובפרט בנושאי גירושין, כדאי לפנות בהקדם לייעוץ משפטי בכדי לבחון את נסיבות המקרה לעומק ולבדוק מהי דרך הפעולה הנכונה.

מאמר זה נכתב על ידי עו”ד גילה עיני   08-9573333

רוצה לצ'וטט?
 
 
 
למה  mcity

למה mcity

יולי לב מתראיין בערוץ 13

יולי לב מתראיין בערוץ 13

 
 

זכויות הפציינט בעת רשלנות רפואית

תושב העיר פונה לעו”ד ניסן מנו, מנהל פורום בתחום רשלנות רפואית ונזקי גוף, בשאלה:”ניסן שלום. הייתי בטרם בגין כאבים חזקים באוזן ובלסת. נאמר לי שיש לי דלקת באוזן. לאחר מכן התגלה שבכלל זה נובע מעומס על הצוואר שהשליך על הלסת ויצר שם מעין דלקת וטופלתי בפיזיותרפיה. האם זה נחשב לרשלנות מצד הרופא שבדק אותי בטרם והביא לי טיפות אנטיביוטיות לאוזן שבכלל לא היה בהן צורך. במידה וכן מה עושים, זה קרה לפני מס` חודשים”. לתשובת המומחה- כנסו...

מהו סעיף 26 לחוק הירושה ולמה חשוב להכירו

 

צוואה היא האמצעי המשפטי הטוב ביותר מבחינתו של אדם להורות כיצד הוא מעוניין לחלק את רכושו עם הליכתו לבית עולמו. מדובר במסמך משפטי מחייב המבוסס על כיבוד רצון המת המהווה לדברי כבוד הנשיא בדימוס, אהרון ברק, ”חלק מתרבותנו הכללית והמשפטית” וכן ”עיקרון ידוע של המשפט העברי לפיו מצווה לקיים את דבר המת”. להמשך קריאת המאמר של עו”ד גילה עיני, מומחית לדיני משפחה, גישור ועוד, כנסו...

החלקה באולם אירועים- מי ישלם פיצויים?

 

תושבת העיר פונה לעו”ד ניסן מנו, מנהל פורום בתחום רשלנות רפואית ונזקי גוף, בשאלה: ”שלום רב, הייתי בחתונה של חברתי הטובה והחלקתי בשירותים בגלל שהרצפה הייתה רטובה. עקב כך שברתי את הרגל. האם במצב כזה ניתן לתבוע ואיך מתנהל התהליך, תודה”. לתשובת המומחה- כנסו

 
 

 

 

כל מה שקורה בעיר באנר הדר
יש לי שאלה לגדי ברקאי

 

מדורים