חיפוש
 
לדף הבית >>     גוף ונפש >>

תיקון שבועות

 

לדעת השופט חיים כהן, השקפת העולם החילונית היא הבחירה לשים דגש על הערכים המוסריים הרבים שמצויים בבסיס של התורה שבכתב והתורה שבע"פ מתוך בחירה חופשית שאינה מחוייבת להלכה.

 

מה לאדם לא דתי ולקישוט התורה?!

חג השבועות הקרב הוא אחד החגים האהובים עליי. בחג זה אני נוטה להיות רוחנית יותר מהרגיל, ובמיוחד אני נהנית מהמנהג המתחדש בחברה החילונית של לימוד בערב החג הנקרא "תיקון שבועות".

על פי המסורת, התורה ניתנה לעם ישראל בבוקר חג השבועות, והלימוד הוא ההכנה ליום מתן התורה. מקור המנהג בספר ’הזוהר’ שהופץ לרבים במאה השלוש עשרה, ומאז נפוץ ברוב קהילות ישראל.

המילה ’תיקון’ היא מארמית, ובעברית משמעותה ’קישוט’, וזה הרעיון: לקשט את הכלה- התורה, במהלך הלילה, לקראת כניסתה לחופה למחרת בבוקר, בעת קריאת ’עשרת הדיברות’. ישנם עוד פירושים למילה ’תיקון’, אך זה הפירוש האהוב עליי.

המנהג המתחדש בקרב החילונים היהודים תמוה, לכאורה, מה לאדם שאינו דתי ולקישוט התורה?!

במסגרת שיעורי ’מחשבת ישראל’ אני מנסה לחשוף בפני התלמידים באופן פלורליסטי, מהי השקפת עולם יהודית. הרעיון המרכזי העומד מאחורי לימוד הנושא, מעבר להעמקת הידע בזהות היהודית, הוא להראות לתלמיד שלהיות יהודי חילוני, זה לא להיות בור ביהדות.

לצורך כך אנחנו מלמדים קטע מדבריו של השופט חיים כהן , שהיה המשנה לנשיא בית המשפט העליון וחתן פרס ישראל למדעי המשפט והגדיר את עצמו כיהודי חילוני.

בחיבורו "יהודיותה של מדינת ישראל" הוא מבקש להעניק למדינת ישראל החילונית מאפיינים יהודיים חשובים מבלי שתהפוך למדינת הלכה.

בדבריו הוא מדגיש את הערכים המוסריים שעומדים בבסיס האמונה היהודית והתורה, כמו העיקרון המוסרי של ’אהבת האדם’. עיקרון זה מופיע בויכוח בין ר’ עקיבא ובין תלמידו בן עזאי בשאלה, מהו הכלל הגדול בתורה.

 ר’ עקיבא בוחר בניסוח הידוע "ואהבת לרעך כמוך", ואילו תלמידו מעוניין לבחור דווקא בערך השוויון כשהוא מזכיר לבני האדם שכולם נבראו בצלם אלוהים.

גם הלל הזקן מנסח את העיקרון של אהבת האדם וקובע שהתורה כולה מושתתת על הכלל "מה ששנוא עליך אל תעשה לחברך".

השופט חיים כהן מזכיר ערכים נוספים בתורה, כמו שוויון בין היהודי והגר, רדיפת צדק ומעל לכל את ערך הפלורליזם-ריבוי הדעות, הבא לידי ביטוי בנטייה המובהקת של חז"ל לשמר מחלוקות בכל עניין מתוך האמונה שכל דעה היא לגיטימית וראויה להילמד, גם אם לבסוף נקבעה הלכה המנוגדת לה.

לדעת השופט חיים כהן, השקפת העולם החילונית היא הבחירה לשים דגש על הערכים המוסריים הרבים שמצויים בבסיס של התורה שבכתב והתורה שבע"פ מתוך בחירה חופשית שאינה מחוייבת להלכה.

גם מגילת העצמאות של מדינת ישראל אינה דתית במהותה, ויחד עם זאת מחזקת את הערכים האוניברסליים שעליהם תהיה מושתתת המדינה כשהיא שואבת את ערכיה  מחזון הנביאים.

ערכים כמו: צדק, חירות ושוויון.

"...תהא מושתתה על יסודות החירות, הצדק והשלום לאור חזונם של נביאי ישראל..." (מתוך מגילת העצמאות)

לכן, אם אתם מסכימים איתי שלהיות יהודי חילוני זה נפלא, כי יש לך חופש בחירה אמיתי בערכים איתם אתה מזדהה מתוך העושר האדיר שיש לספרות היהודית, מדוע לא תלכו גם אתם בערב חג השבועות הזה לאחד מהכינוסים של ’תיקון שבועות’?

אישית אני אוהבת את ’התיקונים’ שנערכים בבית המדרש בינ"ה באזור תל אביב ובירושלים  ’במכון הרטמן’ וב’בית אביחי’, ולתושבי מודיעין יש גם בעיר אצלנו, ואפשר לראות את כל הפרטים בעיתון "חדשות מודיעין" בלוח האירועים.

רוצה לצ'וטט?
 
 
 
למה  mcity

למה mcity

יולי לב מתראיין בערוץ 13

יולי לב מתראיין בערוץ 13

 
 

זכויות הפציינט בעת רשלנות רפואית

תושב העיר פונה לעו”ד ניסן מנו, מנהל פורום בתחום רשלנות רפואית ונזקי גוף, בשאלה:”ניסן שלום. הייתי בטרם בגין כאבים חזקים באוזן ובלסת. נאמר לי שיש לי דלקת באוזן. לאחר מכן התגלה שבכלל זה נובע מעומס על הצוואר שהשליך על הלסת ויצר שם מעין דלקת וטופלתי בפיזיותרפיה. האם זה נחשב לרשלנות מצד הרופא שבדק אותי בטרם והביא לי טיפות אנטיביוטיות לאוזן שבכלל לא היה בהן צורך. במידה וכן מה עושים, זה קרה לפני מס` חודשים”. לתשובת המומחה- כנסו...

מהו סעיף 26 לחוק הירושה ולמה חשוב להכירו

 

צוואה היא האמצעי המשפטי הטוב ביותר מבחינתו של אדם להורות כיצד הוא מעוניין לחלק את רכושו עם הליכתו לבית עולמו. מדובר במסמך משפטי מחייב המבוסס על כיבוד רצון המת המהווה לדברי כבוד הנשיא בדימוס, אהרון ברק, ”חלק מתרבותנו הכללית והמשפטית” וכן ”עיקרון ידוע של המשפט העברי לפיו מצווה לקיים את דבר המת”. להמשך קריאת המאמר של עו”ד גילה עיני, מומחית לדיני משפחה, גישור ועוד, כנסו...

החלקה באולם אירועים- מי ישלם פיצויים?

 

תושבת העיר פונה לעו”ד ניסן מנו, מנהל פורום בתחום רשלנות רפואית ונזקי גוף, בשאלה: ”שלום רב, הייתי בחתונה של חברתי הטובה והחלקתי בשירותים בגלל שהרצפה הייתה רטובה. עקב כך שברתי את הרגל. האם במצב כזה ניתן לתבוע ואיך מתנהל התהליך, תודה”. לתשובת המומחה- כנסו

 
 

 

 

כל מה שקורה בעיר באנר הדר
יש לי שאלה לגדי ברקאי

 

מדורים