חיפוש
 
לדף הבית >>     גוף ונפש >>

איך מתכוננים למלחמה?

 

"ביטחון ישראל". "עוצמתנו". "חומת המגן הבצורה". "חרבנו מושחזת מאי פעם"."זרועותיו הארוכות של צה"ל". "מוכנים מאי פעם". הנאומים שנישאו ביום הזיכרון החולף נשמעו לי כמו הכרזת מלחמה.

 

 

 הקהל שנכח ברחבת הכותל לא היה הקהל אליו היו מיועדים הדברים. יש באוויר ריח מלחמה, כך חשתי. הנאומים שנישאו נשמעו לי כמו תופי מלחמה המבשרים כי הגיע יום קרב.
האם איראן לבדה תהיה האויב? נדמה לי שנושאי הנאומים מכילים בתוכם סודות עצומים שיוודאו לכולנו רק בדיעבד ובינתיים, איך מתכוננים למלחמה?
אני לא מדברת על מדינת ישראל כלאום. אני מדברת עלי, עלינו, על אזרחי ישראל, הורי החיילים.
איך מתכוננים למלחמה? הרי אין לנו אפשרות לתגבר את צבא רגשותינו באוסף של אומץ לב ואמונה, שנתרמה ע"י מאן דהוא, בדומה לצבא המרחיב את שורות חייליו, מאמנם וצובר נשק ליום דין. אין אפשרות להתכונן נפשית לאובדן ובכך להקל על בואו.

כשאני מלמדת בשיעורי התנ"ך על חוקי המלחמה בתורה, אני מזכירה לתלמידים שהחוקים מתייחסים שונה למלחמת מצווה ומלחמת רשות.
מה שמותר לעשות במלחמת מצווה, אסור על פי חוק לעשות במלחמת רשות, ומה שמותר לעשות במלחמת רשות, אסור בתכלית האיסור לעשות במלחמת מצווה.
מי שהגדיר מהי מלחמת מצווה ורשות היו חז"ל, שהתבססו על החוקים וזיהו את הנסיבות השונות המתוארות בתורה.
מלחמת מצווה היא מלחמה שעל פי ההלכה חייבים לצאת אליה. לפי רש"י רק מלחמה שנועדה לכיבוש הארץ היא מלחמת מצווה.
הרמב"ם מרחיב את ההגדרה ומוסיף: "מלחמה נגד עמלק" - מלחמה דתית נגד האויב הרוחני של עם ישראל ומלחמת "עזרת ישראל מיד צר" - כלומר הצלה מפני אויב שקם על עם ישראל. היחס בתנ"ך למשתמטים ממלחמות כיבוש והצלה היה חריף ונוקשה.
מלחמת רשות ביהדות היא מלחמה שנעשית כדי להרחיב את תחומה של המדינה מעבר לגבולות ארץ ישראל, מטעמים פוליטיים-תדמיתיים או כלכליים. בניגוד למלחמת מצווה, במלחמת רשות חייבים ראשי העם לקבל רשות ליציאה למלחמה מן הסנהדרין.
במלחמת הרשות, בניגוד למלחמת מצווה, ישנן ארבע קטגוריות של אנשים הפטורים מלצאת למלחמה: מטעמים משקיים, מטעמים משפחתיים, מטעמי מורל ומצפון ומטעמי בריאות ונכות.

ההגדרות הברורות האלה למלחמת רשות ומלחמת מצווה, מה מותר באחת ומה מותר באחרת חסרות לי היום.
היום יש תחושה שהמנהיגים הצבאיים מכריזים על מלחמת מצווה כשהיא בעצם מלחמת רשות ("מלחמת לבנון הראשונה") ומלחמת רשות שהיא בעצם מלחמת מצווה ("מלחמת יום כיפור"). 

אנחנו לא תמיד חשים אמונה וביטחון בדברי ראש ממשלה כשהוא מכין אותנו למלחמה הבאה ומתאמץ להסביר שהיא אכן מלחמת מצווה. בימי התנ"ך הדרך לגייס את אומץ הלב והאמונה הייתה ממש ערב היציאה לקרב.

"וְנִגַּשׁ הַכֹּהֵן, וְדִבֶּר אֶל-הָעָם. וְאָמַר אֲלֵהֶם שְׁמַע יִשְׂרָאֵל, אַתֶּם קְרֵבִים הַיּוֹם לַמִּלְחָמָה עַל אֹיְבֵיכֶם.
אַל יֵרַךְ לְבַבְכֶם, אַל תִּירְאוּ וְאַל תַּחְפְּזוּ וְאַל תַּעַרְצוּ מִפְּנֵיהֶם.
כִּי יְהוָה אֱלֹהֵיכֶם, הַהֹלֵךְ עִמָּכֶם לְהִלָּחֵם לָכֶם עִם אֹיְבֵיכֶם, לְהוֹשִׁיעַ אֶתְכֶם".(
דברים כ’) "

רוצה לצ'וטט?
 
 
 
למה  mcity

למה mcity

יולי לב מתראיין בערוץ 13

יולי לב מתראיין בערוץ 13

 
 

זכויות הפציינט בעת רשלנות רפואית

תושב העיר פונה לעו”ד ניסן מנו, מנהל פורום בתחום רשלנות רפואית ונזקי גוף, בשאלה:”ניסן שלום. הייתי בטרם בגין כאבים חזקים באוזן ובלסת. נאמר לי שיש לי דלקת באוזן. לאחר מכן התגלה שבכלל זה נובע מעומס על הצוואר שהשליך על הלסת ויצר שם מעין דלקת וטופלתי בפיזיותרפיה. האם זה נחשב לרשלנות מצד הרופא שבדק אותי בטרם והביא לי טיפות אנטיביוטיות לאוזן שבכלל לא היה בהן צורך. במידה וכן מה עושים, זה קרה לפני מס` חודשים”. לתשובת המומחה- כנסו...

מהו סעיף 26 לחוק הירושה ולמה חשוב להכירו

 

צוואה היא האמצעי המשפטי הטוב ביותר מבחינתו של אדם להורות כיצד הוא מעוניין לחלק את רכושו עם הליכתו לבית עולמו. מדובר במסמך משפטי מחייב המבוסס על כיבוד רצון המת המהווה לדברי כבוד הנשיא בדימוס, אהרון ברק, ”חלק מתרבותנו הכללית והמשפטית” וכן ”עיקרון ידוע של המשפט העברי לפיו מצווה לקיים את דבר המת”. להמשך קריאת המאמר של עו”ד גילה עיני, מומחית לדיני משפחה, גישור ועוד, כנסו...

החלקה באולם אירועים- מי ישלם פיצויים?

 

תושבת העיר פונה לעו”ד ניסן מנו, מנהל פורום בתחום רשלנות רפואית ונזקי גוף, בשאלה: ”שלום רב, הייתי בחתונה של חברתי הטובה והחלקתי בשירותים בגלל שהרצפה הייתה רטובה. עקב כך שברתי את הרגל. האם במצב כזה ניתן לתבוע ואיך מתנהל התהליך, תודה”. לתשובת המומחה- כנסו

 
 

 

 

כל מה שקורה בעיר באנר הדר
ברקי יש לי שאלה

 

מדורים