חיפוש
 
לדף הבית >>     גוף ונפש >>

בלי חינוך לאחדות חברתית, אנחנו עדיין חיים במעברות

 

עם הקמת המדינה, פוקדים את הארץ גלי עלייה מאירופה, מצפון אפריקה ומאסיה. בשני העשורים הראשונים לעצמאותה של ישראל, השלטון פועל לעיצובה של החברה הישראלית

 

QR קישור לקבלה לעם

הסדרה התיעודית "מעברות" ששודרה החודש ב"כאן" הביאה את סיפורו של אחד המפעלים הגדולים והשנויים במחלוקת בשנותיה הראשונות של מדינת ישראל. מזכרת אחד הפרקים הגדולים של קיבוץ גלויות.

עם הקמת המדינה, פוקדים את הארץ גלי עלייה מאירופה, מצפון אפריקה ומאסיה. בשני העשורים הראשונים לעצמאותה של ישראל, השלטון פועל לעיצובה של החברה הישראלית לפי מדיניות "כור ההיתוך". המטרה היא לשלב בחברה את העולים שמגיעים מארצות, מתרבויות ומאידיאולוגיות שונות, וליצור תרבות אחידה. כך מנהיגי המדינה מקווים לבנות זהות ישראלית משותפת. עוד קודם שהמושגים "אשכנזי" ו"מזרחי" היו בשימוש הורגש באוויר השסע העדתי, ולא הייתה שפה משותפת בין העולים מעיראק ומרומניה, מפולין ומתימן.

"בעל הסולם", גדול המקובלים של המאה העשרים, התריע שאין די בכך שבונים את מדינת ישראל, סוללים כבישים, מייבשים ביצות ויוצרים תרבות חדשה. שכן לצד כל אלו יש לבנות את הרוח היהודית השורשית, המבוססת על "אידיאולוגיית האחד". עליה נוסד העם היהודי מלכתחילה, ובלעדיה לא תוכל האומה הישראלית להתקיים. היא שצריכה להיות הלב הפועם של ישראל, היא נשמת אפה של האומה.

במבט לאחור ניתן לראות כי מדיניות "כור ההיתוך" ביקשה למחוק את ההבדלים בין חברי האומה המתהווה, תוך התעלמות מהפערים ביניהם. היה זה ניסיון ליצור אחידות במקום אחדות.

בעל הסולם הסביר כי זו טעות. קשר אמיתי בין אנשים לעולם לא יוכל להיווצר מתוך ניסיון לטשטש את זהותו של אדם. אחדות חיובית נבנית רק מתוך קשר הדדי עמוק, שמתעלה מעל השוני ויוצר מעין "דבק" ולכידות פנימית המבוססת על קשרי אהבה ונתינה לזולת, מתוך הרגשת הכוח האחד שבטבע.

את גישתו לעניין זה ביטא בעל הסולם בעיקר במאמר "היחיד והאומה", שיצא לאור ב-1940, ובו הקדים והעלה על הכתב את הרגשתו העזה על החסר בחברה הישראלית ואת הדרך לבנותה: "והתקווה היחידה היא – לסדר לעצמנו חינוך לאומי באופן יסודי מחדש... להכניס בכל אחד מאיתנו רגשי אהבה לאומית, הן בנוגע מפרט לפרט, והן מהפרטים אל הכלל... ועבודה זו קודמת לכל אחרת".

המנגנון שרק מתוכו יכול להיוולד שוב עם ישראל מקיבוץ הגלויות עדיין לא יושם. לא בתקופת המעברות, לא מאז עברנו לשיכונים, ולא מאז אנחנו חיים בצפיפות בערים הגדולות. הפצע עדיין פתוח ובוער.

 

הרב ד"ר מיכאל לייטמן מעניק מדי יום שיעורי קבלה המשודרים בערוץ 96 ב HOT ובאתר "קבלה לעםkab.co.il .

כדי להתרשם ממפגש מבוא בחכמת הקבלה, צרו קשר: 1-700-509-209 או במייל info@kab.co.il.

 

רוצה לצ'וטט?
 
 
 
למה  mcity

למה mcity

יולי לב מתראיין בערוץ 13

יולי לב מתראיין בערוץ 13

 
 

זכויות הפציינט בעת רשלנות רפואית

תושב העיר פונה לעו”ד ניסן מנו, מנהל פורום בתחום רשלנות רפואית ונזקי גוף, בשאלה:”ניסן שלום. הייתי בטרם בגין כאבים חזקים באוזן ובלסת. נאמר לי שיש לי דלקת באוזן. לאחר מכן התגלה שבכלל זה נובע מעומס על הצוואר שהשליך על הלסת ויצר שם מעין דלקת וטופלתי בפיזיותרפיה. האם זה נחשב לרשלנות מצד הרופא שבדק אותי בטרם והביא לי טיפות אנטיביוטיות לאוזן שבכלל לא היה בהן צורך. במידה וכן מה עושים, זה קרה לפני מס` חודשים”. לתשובת המומחה- כנסו...

מהו סעיף 26 לחוק הירושה ולמה חשוב להכירו

 

צוואה היא האמצעי המשפטי הטוב ביותר מבחינתו של אדם להורות כיצד הוא מעוניין לחלק את רכושו עם הליכתו לבית עולמו. מדובר במסמך משפטי מחייב המבוסס על כיבוד רצון המת המהווה לדברי כבוד הנשיא בדימוס, אהרון ברק, ”חלק מתרבותנו הכללית והמשפטית” וכן ”עיקרון ידוע של המשפט העברי לפיו מצווה לקיים את דבר המת”. להמשך קריאת המאמר של עו”ד גילה עיני, מומחית לדיני משפחה, גישור ועוד, כנסו...

החלקה באולם אירועים- מי ישלם פיצויים?

 

תושבת העיר פונה לעו”ד ניסן מנו, מנהל פורום בתחום רשלנות רפואית ונזקי גוף, בשאלה: ”שלום רב, הייתי בחתונה של חברתי הטובה והחלקתי בשירותים בגלל שהרצפה הייתה רטובה. עקב כך שברתי את הרגל. האם במצב כזה ניתן לתבוע ואיך מתנהל התהליך, תודה”. לתשובת המומחה- כנסו

 
 

 

 

ברקי יש לי שאלה
כל מה שקורה בעיר באנר הדר

 

מדורים