הנהלת חשבונות: כותבת המאמר הינה שולמית נוי ממודיעין, מומחית בהנהלת חשבונות, מנהלת את תחום החזרי המס לשכירים ואחראית על מחלקת הנהלת החשבונות לעצמאים. כל הסוגיות בנושא לדמי הבראה - בטור הבא...
"דמי הבראה"=("השתתפות המעסיק בהוצאות הבראה ונופש")= סכום (קבוע ומתעדכן בחוק) שהמעסיק חייב לשלם לעובדים, רכיב שכר נוסף ונפרד. מענין שלא ניתן לסרב או לותר על קבלת דמי הבראה.
במקור החקיקה, הכסף נועד כהשתתפות/מימון הוצאות הבראה ונופש ב"בית הבראה", זכר לימי תעשייה ועבודת כפיים פיזית, כאשר חופשה בחו"ל היתה חלום רחוק... בעבר נדרשו העובדים להציג קבלות של בית הבראה או נופש כתנאי לקבלת הכספים הללו.
כיום, תשלום דמי הבראה מנותק מן המקור, לפחות באופן חלקי. הכסף ניתן על פי חוק מאד מפורט, לכל עובד. היום העובד אינו חייב להוכיח שימוש במענק.
סכום דמי הבראה מתעדכן מידי שנה בקיץ (בשנת 2024 418 ש"ח ליום לעובד במגזר הפרטי 471.40 ש"ח ליום במגזר הציבורי) ישנם תחומי עיסוק/ועדים שנתפרו להם הסכמים קיבוציים הכוללים סכומים/תנאים משופרים.
דמי ההבראה מחושבים בהתאם לוותק של העובד במקום העבודה, היקף משרתו ומשך העסקתו באותה שנה (כגון חל"ד, חל"ת)
עובד זכאי לדמי הבראה רק לאחר שהשלים את שנת עבודתו הראשונה במקום העבודה (12 חודשים של יחסי עובד-מעסיק). המענק משולם רטרואקטיבית, החל מיום עבודתו הראשון.
בשנה הראשונה יקבל עובד 5 ימי הבראה (5×418 ש"ח)
בשנים 2-3 6 ימים
בשנים 4-10 7 ימים
וכן הלאה עד 10 ימי הבראה לעובד עם ותק של 20+ שנה.
יש כמה מועדים מקובלים לתשלום דמי ההבראה, על פי החלטת כל מעסיק: בתשלום אחד, תשלומים (שני תשלומים שנתיים עד 1/12 לחודש), ואף חלופה של נופש ממומן במקום כסף.
המענק חייב במס הכנסה, ביטוח לאומי (כולל בריאות) אך אינו נספר לטובת פנסיה או פיצויים. זאת גם אם משולם למעשה בצורת "נופש ממומן".
בשנת 2024 תהיה הפחתה של יום אחד של דמי הבראה (לבעלי שכר נמוך עד 6000 ש"ח חצי יום) "עקב המצב". העובד יקבל פחות יום ערך, המעסיק ישלם את מלוא עלות ההבראה לרשויות המס.
מומלץ להקפיד על רישום דמי ההבראה בשורה נפרדת בתלוש, וזאת על מנת לודא תשלום דמי הבראה ולדעת ששולם (לעומת מצב שהמענק "כלול" במשכורת מה שמונע מעקב זיהוי ובדיקה של התשלום).
יש לכם עוד שאלות להנהלת חשבונות - שולמית נוי? כנסו!
המיניסייט שלי
05226505456