חיפוש
 
לדף הבית >>     יהורם גלילי >>

”קל מאוד לדעת את רזי הניהול תוך זמן קצר מאוד”

 

ד”ר פואד בסיס, מומחה ברפואה פנימית וברפואה דחופה בבית החולים רמב”ם, הוציא לאור ספר חדש בשם ”לנהל בגישה הורית – כיצד לרתום את כישורי ההורות לטובת ניהול עובדים” (הוצאת פוקוס)

 

ד"ר פואד בסיס, תושב דאלית אל כרמל, הוציא לאור בימים אלו את ספרו "לנהל בגישה הורית – כיצד לרתום את כישורי ההורות לטובת ניהול עובדים" (הוצאת פוקוס), שהנרטיב שלו הוא שניהול עובדים, כמו ניהול משפחה, נשען על איזון עדין של סמכות ואמפתיה בשילוב עם שכלתנות ורגש.

ד"ר בסיס, נשוי ואב לשלושה ילדים, בוגר בית הספר הריאלי העברי בחיפה. לצד דוקטורט ברפואה מהטכניון, הוא גם בעל תואר שני במִנְהָל מערכות בריאות ותואר בייעוץ ארגוני. הוא מומחה ברפואה פנימית וברפואה דחופה ולשעבר מנהל חדר המיון הפנימי בבית החולים רמב"ם בחיפה, שבו הוא עדיין חבר הנהלה בכיר. הוא מרצה חונך בכיר בפקולטה לרפואה בטכניון, מרצה במנהל עסקים באוניברסיטת חיפה, מרצה בכיר בניהול מערכות בריאות במכללת עמק יזרעאל ובעל פרסומים רבים בנושא ניהול.

ד"ר בסיס, כיצד הגעת לרעיון המרכזי במופיע בספרך?
"במסגרת לימודי ייעוץ ארגוני למדתי שניהול עושים דרך סמכות המוענקת לנו מהממונים עלינו, ואילו מנהיגות מוענקת לנו עקב תכונות מנהיגותיות מהקהל שאנו מנהיגים. אחת ההגדרות של מנהיגות היא השפעה על אחרים – לא דרך סמכות. באחד הסמינרים בחרתי בדגם של ההורה כמנהל של משפחה וכמנהיג עבור ילדיו. גיליתי את רוב התכונות של מנהיגות ושל מה שנכתב על ניהול על ידי מיטב היועצים הארגוניים, וכך למעשה רוב התכונות המנהיגותיות נמצאות אצל ההורים. החלטתי לכתוב זאת כמאמר עם תיאוריה משלי, שמיום ליום התחדדה אצלי כשגיליתי שאם המנהלים מסביבי בבית החולים היו מנהלים את המחלקה בגישה הורית הקשיים שלהם היו נעלמים. אז החלטתי לכתוב את הספר על פי עשר נקודות מהמאמר שכתבתי, ועם הניסיון בניהול והלימוד הגעתי ל-24 נקודות משותפות בין תיאוריות ניהול להורות".

לדבריו, למרות שמדובר באחד הכישורים הקריטיים בכל ארגון, ניהול עובדים הוא מקצוע בפני עצמו, שלעיתים נדירות נלמד באופן פרקטי. כתוצאה מכך ’נקלעים’ מנהלים רבים לעמדות ניהול ללא הכשרה או ניסיון קודמים, וכך מוצאים את עצמם מתהלכים בשדה מוקשים ללא מפה וללא מצפן.

ד"ר בסיס, מומחה בייעוץ ארגוני ומרצה באקדמיה, מתווה גישה ניהולית ייחודית היוצאת מנקודת הנחה שההורות היא מודל נהדר ולא מספיק מנוצל של ניהול ומציעה למנהלים להוציא מהכוח אל הפועל את כישורי הניהול החבויים בהם באופן טבעי כהורים. הספר מקנה למנהלים פרקטיקות ניהוליות מגוונות, המבוססות על האינטואיציה ההורית הטמונה בכל מי שזכו לחוות הורות בחייהם. לאורך הספר מוצגות דילמות מרתקות מתחום הניהול, ולצדן מפורטות דרכי פתרון שנלקחו בהשאלה מתחום ההורות – עם ההתאמות הנדרשות לתיאוריות מקצועיות בניהול. מי שישכילו לרתום את הכישורים מהחיים האישיים גם לחיים המקצועיים, יופתעו לגלות שהעקרונות החופפים מונעים חיכוכים, מגבירים את המוטיבציה ואת הלכידות, מאיצים תהליכים ומייעלים את ההתנהלות הארגונית בכל המישורים.

לאחר שלמד תואר שני במנהל מערכות בריאות באוניברסיטת חיפה, הגיע ד"ר בסיס למסקנה שתואר MHA כלל אינו מספק כלים בניהול. "אז הבנתי שספרי יכול להוות מדריך מהיר מאוד ואינטואיטיבי לכל מנהל שחווה הורות. כל מה שעליו לעשות הוא לדמיין שהוא הורה ושעובדיו הם ילדיו, ומיד נמצא הפיתרון למכשולים בניהול", הוא אומר.

כיצד הורים שיקראו את ספרך יכולים לשפר את ההורות שלהם?
"הספר שימושי מאוד למנהל חדש שלא למד ניהול והוא קודם על פי הישגיו המקצועיים, הוא אינטואיטיבי וקל מאוד למנהל חדש לדעת את רזי הניהול תוך זמן קצר מאוד. הקורא מקבל את מיטב התיאוריות בניהול ומבוסס על מעל 110 מקורות בספרות. הספר גם מיועד להורים הרוצים להיות גם סמכותיים ולהוות מקור השראה לילדים, נותן דרכים פרקטיות להנעת עובדים ולהעצמת ילדים והוא דו-כיווני, כלומר מיועד להורים וגם למנהלים, כולל מנהיגים, פוליטיקאים ומנכ"לים המעוניינים לבנות חזון ולהוביל את מנהלי הביניים בדרך מנהיגותית ופחות בדרך סמכותית. הספר מסביר על ההבדל בין מנהל טוב לבין מנהיג ומעודד מנהלים והורים להניע אנשים בדרכים מנהיגותיות ופחות ניהוליות. לאורך כל הדרך אני מראה כיצד משבר בעבודה ניתן לפיתרון אם המנהל יתייחס לעובד כאל ילד או בת וידמה את עצמו להורה".

במה יכול ספרך לתרום למנהלים ולעזור להם לקבל החלטות מושכלות ונכונות?
"הנרי פורד וסטף וירטהיימר הכירו את העובדים שלהם, וסטף אף דאג להכיר את משפחות העובדים ואת הרקע שלהם על מנת לדעת מה כל חולשה וחוזקה של עובד ומאיזה רקע הוא מגיע. העובדים של שניהם הרגישו חלק מהמשפחה. כאשר מפעל ישקר עבר קשיים כלכליים שאלו את העובדים האם הם מעדיפים לרדת זמנית ברבע משרה או לפטר עובדים. העובדים החליטו לרדת במשרה בתנאי שאף אחד לא יפוטר. כאשר המפעל חזר להרוויח, כל העובדים קיבלו טיול זוגי לקפריסין על חשבון החברה כאות תודה על מאמציהם. זו מנהיגות. מנהיג, שדואג להקיף את עצמו באנשים בינוניים שלא יבלטו יותר ממנו, אינו מנהיג, ומנהיג שמנצל את הנתינים שלו לטובתו הוא בעל הפרעה נרקסיסטית. על הפרעת אישיות בקרב מנהלים ומנהיגים ועל איך להתמודד איתם אני מרחיב בספרי".

עם לידתו של בנם הבכור קראו ד"ר בסיס ואשתו ספרים רבים על הורות ואף פנו מספר פעמים ליועצים להורות. "מהידע בתחום יכולתי להשוות בין הורות נכונה לבין ניהול שלמדתי. אשתי ואני אנשי משפחה בכל רמ"ח אברינו. תמיד לקחנו את ילדינו איתנו לחו"ל גם למקומות נידחים כמו איסלנד, נורבגיה, הקוטב הצפוני, שוויץ ועוד. כך נהפכו הילדים לחברינו הטובים ביותר וחברים טובים ביניהם. במלאת 25 שנים לנישואינו לקחנו את כל הילדים ועשינו את מסלול ירח הדבש שלי ושל אימם בשווייץ, שהיה טיול מלכד מאוד".

כל משפחתו, כולל הוא ואשתו, עברו ייעוץ וליווי פסיכולוגי בשלב כלשהו על מנת להיות יותר בריאים ויותר חסינים נפשית, "דבר שאנו לא מתביישים בו. השיח בינינו פתוח וכהורים אנו נעזרים בתובנות הילדים שיש להם. עם קבלת תואר דוקטור ברפואה ומאחר שבאתי מבית עני קודם כל דאגתי לביסוס כלכלי ורק אחר כך התחלתי להשקיע בקידומי המקצועי", הוא אומר.

הוא ואשתו עברו תהליך קואוצ’ינג שבו למדו כיצד לטפל בילדים ולפתח תקשורת טובה יותר איתם, וכך הגיעו לתובנות מעולות. "לדעתי גידלנו ילדים בריאים עם תובנות ובגרות רבה לעצמאות ולאחווה. בליווי של קואוצ’ר למדתי דברים נוספים שמצאתי אצל הורות בריאה לבין ניהול והוספתי לספר עוד נושאים. למדנו תקשורת אפקטיבית ואסרטיבית עם הילדים, טכניקות לליבון בעיות בינינו בדרך הבנה ולא דרך סמכות וענישה, איך להיותkind and firm’ ’ ולבקר את המעשה מבלי לפגוע בזהותו של הילד. עדיף לומר לילד: ’עשית מעשה טיפשי’ במקום להגיד לו: ’טיפש’. כך הילד נשאר עם ביטחון. אותו הדבר אפשר לעשות עם העובדים".

ד"ר בסיס הכיר את אשתו ספאא בהיותו בן 25 במסגרת אירוע תרבות, והם התחתנו לאחר שנה וחצי של אירוסין. בעידודו של בעלה היא החלה ללמוד בתל אביב אופטומטריה, דבר שהיה חריג אז בחברה הדרוזית. היא עברה מבחן רישוי של משרד הבריאות והתחילה לעבוד כשכירה בחיפה. עם הזמן היא הפכה לבעלת העסק עם שותפה נוספת, וחלק מהבעלים שנשארו הפכו להיות שכירים אצלה בעסק שהפך למצליח.

אחרי הסטאז’ התחיל ד"ר בסיס לעבוד כרופא בית במיון רמב"ם ללא התמחות. אחרי תשע שנים התחלף המנהל החדש של חדר המיון, ומנהל בית החולים רצה שמנהל הטראומה ינהל את המחלקה, "אבל בגלל חוסר ידע שלו ברפואה דחופה ביקשו ממני שאנהל את המיון הפנימי עם הטבות של מנהל יחידה. הסכמתי לנהל את המיון הפנימי בהיותי בגיל 40, ואחרי שנתיים זכה חדר המיון בתואר מחלקה מצטיינת בשביעות רצון מטופלים בפעם הראשונה בתולדות בית החולים. בתחילת הניהול קיבלתי מומחיות ברפואה דחופה ומיד הכנסתי את ההתמחות לבית החולים", הוא אומר. בהמשך נבחר למזכיר האיגוד לרפואה דחופה הארצי בהסתדרות הרפואית וחבר הוועדה המועצה המדעית, הגוף העליון לאישור תואר מומחה ברפואה דחופה לכלל המתמחים בכל בתי החולים בארץ.

בפקולטה לרפואה הוא נבחר לראש החוג לרפואה דחופה ובמכללת עמק יזרעאל הוטל עליו להקים חוג חדש של רפואת חירום. במקביל ללימודים אלו ולאחר שסיים תואר שני במנהל מערכות בריאות פנה אליו ראש החוג למנהל עסקים וביקש שילמד ניהול ארגונים במסגרת תואר שני במנהל עסקים MBS באוניברסיטת חיפה. בנוסף הוא כתב מעל 45 מאמרים בספרות המקצועית, וכיום מועמד לקבל תואר פרופסור בחודשים הקרובים.

בשנת 2015 הוא נכנס למנהל רפואה בהנהלת בית החולים, לאחר שסיים תואר באוניברסיטת חיפה בייעוץ ארגוני ועם ראש מנהל רפואה ומחקר הם היו אחראים על כל הרופאים בבית החולים. חמש שנים לאחר מכן  שודרג לתפקיד סגן ראש מנהל רפואה ומחקר והיה שותף קבוע המרכז את כל הוועדות לבחירת מנהלים חדשים. לאחר מספר שנים הוציא תואר שני במנהל מערכות בריאות MHA באוניברסיטת חיפה.

 
 
 
למה  mcity

למה mcity

יולי לב מתראיין בערוץ 13

יולי לב מתראיין בערוץ 13

 
 

זכויות הפציינט בעת רשלנות רפואית

תושב העיר פונה לעו”ד ניסן מנו, מנהל פורום בתחום רשלנות רפואית ונזקי גוף, בשאלה:”ניסן שלום. הייתי בטרם בגין כאבים חזקים באוזן ובלסת. נאמר לי שיש לי דלקת באוזן. לאחר מכן התגלה שבכלל זה נובע מעומס על הצוואר שהשליך על הלסת ויצר שם מעין דלקת וטופלתי בפיזיותרפיה. האם זה נחשב לרשלנות מצד הרופא שבדק אותי בטרם והביא לי טיפות אנטיביוטיות לאוזן שבכלל לא היה בהן צורך. במידה וכן מה עושים, זה קרה לפני מס` חודשים”. לתשובת המומחה- כנסו...

מהו סעיף 26 לחוק הירושה ולמה חשוב להכירו

 

צוואה היא האמצעי המשפטי הטוב ביותר מבחינתו של אדם להורות כיצד הוא מעוניין לחלק את רכושו עם הליכתו לבית עולמו. מדובר במסמך משפטי מחייב המבוסס על כיבוד רצון המת המהווה לדברי כבוד הנשיא בדימוס, אהרון ברק, ”חלק מתרבותנו הכללית והמשפטית” וכן ”עיקרון ידוע של המשפט העברי לפיו מצווה לקיים את דבר המת”. להמשך קריאת המאמר של עו”ד גילה עיני, מומחית לדיני משפחה, גישור ועוד, כנסו...

החלקה באולם אירועים- מי ישלם פיצויים?

 

תושבת העיר פונה לעו”ד ניסן מנו, מנהל פורום בתחום רשלנות רפואית ונזקי גוף, בשאלה: ”שלום רב, הייתי בחתונה של חברתי הטובה והחלקתי בשירותים בגלל שהרצפה הייתה רטובה. עקב כך שברתי את הרגל. האם במצב כזה ניתן לתבוע ואיך מתנהל התהליך, תודה”. לתשובת המומחה- כנסו

 
 

 

 

ברקי יש לי שאלה
כל מה שקורה בעיר באנר הדר

 

מדורים